Eilen illalla pidetty Microsoftin Windows-tapahtuma paljasti uudesta Windowsista merkittäviä asioita kuten uusitun versionumeron.
Microsoft oli kärsinyt pariviikkoa ennen tapahtumaa tietovuodon jossa merkittävimmät uudistukset jo kerittiin esittelemään tiedonhaluiselle yleisölle mutta alla lyhyehkö kertaus toiminnoista sekä muutama juttu jota ei ehkä tiedetty.
Käyttöjärjestelmää osaa mukautua:
Järjestelmä osaa mukautua erilaisten laitteiden tarpeiden ja käytännöllisyyden mukaan. Esimerkiksi kun tablet-tietokoneen liittää telakkaan joka tarjoaa sille hiiren ja näppäimistön, osaa käyttöjärjestelmä muuntautua enemmän tietokonemaisempaan suuntaan, mahdollistaen kokoruudun modernien ohjelmien käynnistymisen ikkunoituun tilaan työpöydälle ja muuntamalla aloitusruudun käynnistä-valikoksi.
Kun taas laite irrotetaan telakasta muuntuu Windows jälleen tablettimaiseen käyttöympäristöönsä ja optimoituu kosketusnäytölle.
Työpöytätietokoneiden kanssa järjestelmän saa toimimaan enemmänkin Windows 7:n tavoin jolloin oletuksena on käytössä ikkunoidut modernit sovellukset sekä käynnistä-valikko jonka poistaminen Windows 8:sta oli monen käyttäjän mielestä suurin virhe mitä Microsoft on koskaan Windowsilleen tehnyt.
Käynnistä-valikon virallinen paluu:
Windows 10:n sovellukset avataan vanhaa käynnistä-valikkoa muistuttavasta valikosta mutta tabletissa taas käytössä on kokoruudun vievä aloitusruutu joka on tuttu Windows 8:sta.
Uusi käynnistä-valikko on eräänlainen hybridi vanhaa ja uutta, siihen voi lisätä aloitusruudun sovelluksia ja ne toimivat oletetunlaisesti. Mielenkiintoinen lisäys käynnistä-valikossa on se että sen kokoa voi muuttaa hiirellä aivan kuten mitä tahansa avoinna olevaa ikkunaa tai ohjelmaa, vetämällä sitä reunoista.
Modernit sovellukset ikkunatilassa ajettaviksi:
Microsoft on lisännyt modernin käyttöliittymän sovelluksien käytettävyyttä siten että mahdollista niiden sujuvamman käytön myös työpöytätilassa tuoden niihin ikkunointituen, nyt sovelluksia ei ole enää pakko ajaa täyden ruudun kokoisena.
Virtuaaliset työpöydät:
Mukana on virtuaaliset työpöydät joihin voi asetella ohjelmia vaikkapa tietyn kategorian mukaan, jolloin työpyödän kaaoksen hallinnasta tulee hieman helpompaa. Toiminto on todella mielekäs järjestelmissä jossa on käytössä vain yksi näyttö.
Snap -avoimet ikkunat järjestykseen epäjärjestyksen avulla:
Snap-ikkunoidenhallintaa on paranneltu myös, parannuksesta voidaan tosin olla montaa mieltä.
Nyt kun ikkunan “snappaa” vaikkapa oikealle puolelle ruutua, tarjoaa vasen “tyhjätila” valikon avoimista ikkunoista josta voi valita siihen mieluisamman.
Idea voi kuulostaa hyvältä mutta kyseinen valikko peittää alla olevan työpöydän ja siellä olevat avoimet ohjelmat sekä ikkunat allensa estäen hyödyntämään tietoa joka siellä saattaisi olla, nyt jokainen ikkuna jonka tietoa haluaa nähdä on valittava kokonaisuudessaan näkyville, joka ei varmasti ole kaikkien mieleen.
Hyvää päivityksessä on se että snapattavia sovelluksia ja ikkunoita voi olla nyt näkyvillä neljä samanaikaisesti.
Komentokehote päivittyi myös:
Myös komentokehote eli CMD on saanut vihdoin halutun päivityksen joka on uupunut siitä jo Windowsin alkuajoista lähtien nimittäin tuen Windowsin näppäimistö oikoteille.
Vihdoinkin komentokehotteessa voi kopioida ja liittää (ctrl+c/v) tekstiä suoraan, ilman valikoissa ja asetuksissa pomppimista.
Yllä olevasta ruutukaappauksesta huomaa myös että komentokehote tukee Windowsin omaa teemaa, toisin kuin esimerkiksi vielä Windows 8.1 versiossa jossa se noudatti klassisen Windowsin teemavalintaa.
Eilen pidetty tapahtuma keskittyi yrityskäyttäjiin ja siellä esiteltiin lähinnä Windowsin uusia perusominaisuuksia, myöhemmin yhtiö esittelee Windows kympin toimintoja sekä palveluita jotka on enemmänkin suunnattu isolle yleisölle.
Tässä video eilen illalla pidetystä Windows -tapahtumasta:
Videolla esitellään yllä esiteltyjen toimintojen lisäksi myös muita päivityksiä ja kerrotaan mihin suuntaan kehitystä ollaan Microsoftin sisällä viemässä.
Technical Preview -saatavilla ilmaisen ohjelman avulla:
Microsoft toivoo että mahdollisimman moni “tehokäyttäjä” ottaisi osaa uuden Windowsin kehitykseen Windows Insider-ohjelman kautta jonka avulla voi ladata käyttöjärjestelmän varhaisen testiversion (Technical Preview build 9841) omaan järjestelmään ja lähettää sen käytöstä palautetta kehittäjille.
Windows 10 tulee tarjolle muille käyttäjille nykytiedon mukaan ensi vuoden puolessa välissä, joten uudistuksia ja parannuksia on tulossa sille varmasti vielä paljon.
LÄHDE: Microsoft
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
"be excellent to each other"