keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Laitetestissä: Asus MeMO Pad 7

Asus MeMO Pad 7Asus on viime aikoina innostunut lähettämään IT Paukkuun tuotteitaan testattavaksi ja sehän meille passaa. Tällä kertaa testissä on edellisen testin tapaan tabletti, nimeltään MeMO Pad 7. Onko siitä mihinkään? Otimme selvää.

Aikaisemmin testissä ollut Fonepad toimii ikään kuin luonnostaan vertailulaitteena MeMO Padille, tämän jutun tarkoitus ei ole olla Fonepad 8 vs. MeMO Pad 7, vaikka se ehkä sellaiseksi saattaa lopulta muodostua.

Tätä MeMO Pad 7 (ME572CL) tablettia ei pidä sekoittaa aikaisemmin julkaistuun MeMO Pad 7 HD malliin.

Laitteen ulkoinen habitus ja näyttö:

Tabletti ei ulkoisesti yllätä muita kuin design:sta kiinnostuneita, kaiuttimet ovat tyypilliseen tapaan reunoilla jotka voi herkästi peittää tahtomattaan kämmeniinsä, painikkeet ovat yllätyksettömän tavallisia, mikä ei toki ole huono asia, ne on kohdistettu juuri oikein ja toimivat hyvin niin pysty- kuin vaakatasossa tablettia käyttäessä.

Asus markkinoi MeMO Pad 7 tablettia selkeästi naisille johon takakuoren värimaailma viittaakin, Asuksen markkinointimateriaali antaa myös selkeän viestin kohderyhmästä:

MeMO Pad 7 markkinointia

Tabletissa ei ole mahdollista irrottaa takakantta mutta takakansi näyttää siltä kuin siitä ikään kuin aukeasi suojaosa näytön päälle, kyseessä on kuitenkin vain kummallinen "designpäätös" jolla halutaan korostaa takaosan väriä jota saa kolmena eri vaihtoehtona, jotka ovat seuraavat: ruusuinen shamppanja, silkkinen musta sekä viininpunainen.

MeMO Pad 7 - Takaosa

Etuosa sekä laitteen reunat ovat kaikissa vaihtoehdoissa mustat. Takaosa sekä koko kotelointi on pinnoitettu silikonilla joka takaa hyvän pidon.

MeMO Padin tallennustilaa voi laajentaa MicroSD-kortilla ja sen paikka löytyy tabletin vasemmasta yläkulmasta, muistikortin paikkaa ei kuitenkaan ole suojattu millään tavoin, joka voi toisaalta parantaa muistikortin käyttöä mikäli sitä halutaan usein vaihtaa mutta mikäli kortille ei löydä tarvetta on syytä muistaa ettei tätä laitetta kannata asettaa ruohikolle piknik aikaan.

Seitsemän tuumainen näyttö on edelliseen kahdeksan tuumaan Fonepadiin verrattuna hyvinkin samankaltainen tuntumaltaan, itse asiassa MeMO Padin 7 tuuman IPS-paneelin tarkkuus on 1920 x 1200, Fonepadissa tarkkuus oli vain 1280 x 800. Näyttö on tarkka ja sen katselukulmat ovat hyvin laajoja (178 astetta).

Äänimaailma:

Fonepadissa ollut äänenlaatu oli paras äänikokemukseni kaikkiin käyttämiini mobiililaitteisiin verrattuna, MeMO Pad 7:n kaiuttimet eivät ole sen kummoisempia kuin muissakaan perustableteissa joten sieltä on turha yllätyksiä odotella.

Kaiuttimet on myös aseteltu perinteisesti siten että mikäli käyttäjä pitää tabletin reunoista kiinni, peittyvät kaiuttimet kämmenen sisään ja ääni madaltuu.

Ohjelmisto: Android & ZenUI:

Ohjelmistopaketti on hyvin pitkälle samanlainen Fonepadin kanssa joten niihin ei tarvitse pahemmin tässä jutussa paneutua.

Pikaisesti voidaan kuitenkin esitellä Asuksen omista sovelluksista aikatapahtumasovellus What's Next joka asettuu Androidin työpöydälle sekä lukitusnäyttöön tyylikkäästi ja esittää niin tehtävät kuin myös kalenteritapahtumat vihdoinkin samassa käyttöliittymässä. What's Next tukee myös Googlen Taskia eli tehtäväpalvelua joka on plussaa nykypäivänä.

Sekin täytyy mainita että MeMO Pad vaikuttaa olevan hieman ripeämpi lataamaan sovellukset, eikä jumittumista kotiruudulle palautuessa tule läheskään niin paljon vastaan kuin Fonepadissa, vaikka hetkittäisiä jämähdyksiä myös tässä tuli vastaan turhan usein.

Testiin tulleessa MeMO Padissa oli tosin kaksi gigatavua keskusmuistia joka oli tuplasti enemmän kuin Fonepadissa.

Käyttöönotto sekä ohjelmistopäivitykset:

Laiteohjelmapäivitykset asennettava käsin:

Asuksella on kummallinen tapa tarjota laiteohjelmistopäivityksiä, MeMO Padin tukisivulla on tarjolla tuorein versio laitteen käyttöjärjestelmästä, jota ei voi ladata jostain syystä Androidin ohjelmistopäivityksen kautta automaattisesti.

Kyseinen päivitys ei tuo ainakaan vielä uutta käyttöjärjestelmäversiota laitteeseen vaan hieman hiotumman version KitKatista (4.4.2) jossa on korjattu jotain pienempiä virheitä. Tämä ohjelmistopäivitys ladataan laitteeseen käyttäen MicroSD muistikorttia.

Ohjelmistopäivitys tarjotaan noin gigan kokoisena .zip pakattuna tiedostona joka siirretään sellaisenaan muistikortille, kun muistikortti asennettaan tablettiin tunnistaa se päivitystiedoston ja pyytää käyttäjää päivittämään järjestelmän, tämän jälkeen päivityksen seuraavat vaiheet ovat automaattisia.

Androidin sovellukset:

Aina kun ottaa uuden Android laitteen käyttöön, on syytä käydä hetimiten Google Play sovelluskaupassa asentamassa laitteen mukana tulleiden sovelluksien päivitykset ennen kuin oikeastaan mitään muuta laitteella tehdään.

MeMO Padin kanssa päivitettävää todellakin riittää, sillä kaikki Asuksen itse luodut perussovellukset ovat päivitettävissä ja niitä on mukana toista kymmentä, tämä ei välttämättä ole huono asia sillä Asuksen luomat sovellukset ovat erittäin hyvin onnistuneita vaihtoehtoja esimerkiksi Googlen Kuville tai Google Drivelle.

Luonnollisesti myös muut mukana tulevat ohjelmat kuten Googlen, Youtube, Gmail ynnä muut ovat listalla mukana joten päivityksiin kuluu helposti aikaa jonka voi hyödyntää vaikka keittämällä muutama kupponen kahvia.

Muista päivittää sovellukset ennen käytön aloittamista

Huomasin myös, että mikäli Google tilillä omaa myös muita Asuksen laitteita, on osa MeMO Padissa olevista ns. piilo-ohjelmista myös päivitettävissä.

Käy tarkistamasa kaikki-välilehdeltä jos sieltä löytyisi muitakin päivityksiä

Nämä päivitykset eivät kuitenkaan näy automaattisissa päivityksissä vaan ne pitää osata etsiä Omat sovellukset->Kaikki välilehdeltä, kyseinen välilehti listaa kaikki ohjelmat ja pelit joita Google Playsta on ladattu tilille kirjautuneista laitteista, osassa Asuksen luomissa ohjelmissa näkyy listauksessa kohta "Päivitä" ja ohjelma täytyy päivittää käsin jostain syystä.

Mahdollisesti syy voi olla se että näitä päivityksiä ei ole optimoitu tai tarkistettu MeMO Padille ja siksi niitä ei näy automaattisissa päivityksissä, toinen syy on sitten vain yksinkertainen virhe joko Google Playn järjestelmässä tai Asuksen sovellusjulkaisussa.

Yhteensopivuusongelmiakin on, esimerkiksi Suomessa suosittua MTV Katsomoa ei MeMO Padiin voi asentaa Google Playn kautta, tai siis ainakaan testiin tulleeseen laiteversioon.

MTV Katsomo ei toimi MeMO Padissa

Kun päivitykset on lopulta ajettu laitteeseen voi asetuksien asettamisen aloittaa ja helpon ja virtaviivaisen käyttöliittymän avulla, esimerkiksi tiliasetukset löytyvät asetuksista nopeasti, ja uudet ohjelmat näkyvät sovelluslistauksessa aina viimeisimpänä jolloin ne on helppo löytää.

Käyttöliittymän personointi:

ZenUI käyttöliittymä on muokattavissa todella laajalti, esimerkiksi sovelluskuvakepaketteja voi ladata suoraan asetuksista, kuten myös suuren määrän käyttöliittymäfontteja joita muissa puhelimissa ja tableteissa on yleensä tarjolla vain muutama.

Muokata pystyy myös käyttöliittymän fontin kokoa hyvinkin pienestä erittäin suureen helpon vetovalikon avulla, fonttien värit voi myös itse päättää.

Fonttivalikoimaa...Käyttöliittymän fonttien värivalikoimaa...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kun tabletin on vihdoin saanut täydellisesti käyttöönsä ja asetukset on viilattu, huomaa kuinka kätevä pieni tabletti onkaan, 7 tuumaa mahdollistaa sen että laite kulkee nätisti mukana lähes joka paikkaan, laite yksinkertaisesti toimii odotetunlaisesti.

Kun ZenUI on personoitu todellakin käyttäjän näköiseksi, herättää se asian huomanneiden kiinnostuksen laitetta kohtaan.

Viihdekäyttö:

MeMO Pad 7 ei ole huono viihdekäytössä, vaikka ainakaan sen omia kaiuttimia en välttämättä haluaisi käyttää elokuvaa katsellessa. Pelit toimivat MeMO Padilla hyvin, suorituskykyä löytyy riittävästi nykypäivän peleihin, vaikka näytön tarkkuus onkin erinomainen, vaikuttaa tietyntyyppiset pelit yksinkertaisesti liian suurilta seitsemän tuuman kokoiseen näyttöön.

Musiikin kuuntelussa häiritsee edelleen huonot kaiuttimet mutta onneksi laitteeseen voi liittää Bluetooth kuulokkeet sekä perinteiset 3.5mm kuulokkeet.

Kamera:

Kamera (c) Asus

Tabletilla kuvaaminen on kaikkea muuta kuin optimaalista ja järkevää ja se on myös tiedostettu Asuksella.

MeMO Padiin ei ole tungettu turhaan mitään turhan laadukkaita kennoja vaan tarpeeksi hyvä videopuhelukamera eteen (2MP) ja taakse tuiki tavallinen 5MP kenno. Kamera ei ole kovinkaan nopea johtuen vahvasta automaatiosta, joten varsinkaan videoiden tallentaminen laitteella ei ole suositeltavaa.

Internet ja viestintä:

Tabletissa on sisäänrakennettu 4G-modeemi joten kaistaa riittää ulkonakin riittävästi, WLAN tukee tässä mallissa vain b/g/n tekniikoita mutta luulisi niidenkin riittävän peruskäyttöön vallan mainiosti.

Kun kerta laitteessa on 4G-modeemi onnistuu sillä luonnollisesti myös GSM-puhelut, tätä ominaisuutta ei kuitenkaan tässä testissä testattu.

Tämä tabletti periaatteessa soveltuu kaikenlaiseen käyttöön mutta yksi ehkä hyödyllisin käyttötarkoitus tämän kokoiselle laitteelle ei kuitenkaan löydy viihteen kuluttamisessa vaan työnteossa, sähköposti, pikaviestit sekä nopea väylä internetiin paikasta riippumatta on MeMO Padin parhaita ominaisuuksia.

MeMO Pad 7 on parhaimmillaan kuitenkin sähköisenä kalenterina ja muistiinpanovälineenä.

MeMO Pad 7 ei ole aivan edullisimpia seitsemän tuuman Android tabletteja mutta ei se ole todellakaan myöskään huonoin vaihtoehto, vaikka tietynlaisia ongelmia vastaan tulee myös sillä, kuten kaikilla muillakin.

Suoritusteho:

Laitteen suorituskyky voisi olla tietenkin parempi mutta valittamisen aihetta ei käytännössä jää kyllä yhtään, jos laitetta mitattaisiin pelkästään suorituskykynsä mukaan, se olisi maailman paras 7 tuumainen tabletti aivan varmasti.

AnTuTu benchmark (klikkaa suuremmaksi)AnTuTu benchmark (klikkaa suuremmaksi)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Suorittimena MeMO Pad 7:ssa on Intel Moorefield järjestelmäpiiri (Atom Z3560) joka tarjoaa neljä ydintä 1.8GHz taajuudella, keskusmuistia on kunnioitettavat 2GB joten ongelmia ei periaatteessa pitäisi juurikaan olla, silti täytyy vielä mainita siitä että ohjelmat ja käyttöliittymä voisi edelleenkin olla huomattavasti kevyempiä.

Grafiikasta vastaa PowerVR Series 6 (G6430) grafiikkapiiri josta riittää potkua peleihin ja muihin grafiikkaa vaativiin sovelluksiin.

Tallennusmuistia on 16GB / 32GB jota voi laajentaa MicroSD-kortilla aina 64GB saakka, Asus tarjoaa myös Asus Webstorage pilvitallennuspalveluunsa ylimääräiset 11GB tallennustilaa yhdeksi vuodeksi.

Akkukesto:

MeMO Padin akku on kerta kaikkiaan erinomainen, se kestää ja kestää ja kestää. Valmistaja lupaa sen kestävän 11 tuntia aktiivista käyttöä, allekirjoittanut pelasi vahvasti grafiikkaa hyödyntäviä pelejä, katsoi Netflixiä, Youtubea sekä selasi verkkoa monta kertaa päivässä sekä viikossa ja akku sen kuin jaksoi samalla latauksella pari viikkoa.

Joskus laite jätettiin taas muutamaksi päiväksi kokonaan rauhaan ja kun sen jälleen otti käyttöön ei akkua ollut kulunut lähes laisinkaan, vaikka MeMO Pad otti vastaan ilmoituksia sosiaalisesta mediasta ja sähköpostista jatkuvasti.

Häiritseviä puutteita:

Asus markkinoi MeMO Padia korkealaatuisena kuluttajatuotteena, se on varmasti sitäkin mutta tabletti sisältää lukuisia käytännön ongelmia, tässä muutama esimerkki:

Jos ja kun tablettia käyttää ulkona, olisi hienoa jos se omaisi edes jonkinlaisia antureita kuten askelmittarin jota voisi hyödyntää esimerkiksi Google Fitin kanssa, tabletti kun voi toimia myös puhelimena niin se voisi ehkä jopa korvata pidemmillä reissuilla useamman teknisen vempeleen.

Miksei ohjelmistopäivitykset tule laitteeseen normaalia väylää (OTA) pitkin?

Hinta & Saatavuus:

Asus MeMO Pad 7 on jo markkinoilla ja sitä saa Suomesta noin 190 euron hintaan.

Loppusanat:

  • MeMO Pad 7 on erittäin varteenotettava vaihtoehto tablettirintamalla, jos ei hae suurikokoisia 10 tuuman näyttöjä mutta tarvitsee silti suorituskykyä, on vaikea löytää parempaa vaihtoehtoa.
  • Tablettia vaivaa tietyntyyppiset hölmöt ongelmat jotka on yllä jo mainittukin mutta niiden kanssa pystyy kyllä elämään, päivitystä odotellessa.
  • What's Nextiä tulee kyllä ikävä.
  •  

    Tekniset tiedot:

    Näyttö: 7" IPS 1920 x 1200 323 ppi
    Käyttöjärjestelmä: Google Android 4.4.2 / Asus ZenUI
    Suoritin: Intel Atom Z3560 64-Bit, neliydin 1,83GHz, PowerVR S6 G6430
    Keskusmuisti: 2GB LPDDR3
    Tallennustila: 16GB/32GB (testilaite 16GB), MicroSD 64GB saakka
    Kamera: takakamera: 5MP, GPS, etukamera: 2MP
    Videokuvaus: takakamera: 1080p@30fps, etukamera: 720p@30fps
    Ääni: "piippi" stereo
    Liittimet: Micro-SIM, MicroSD, 3,5mm audio, MicroUSB
    Matkapuhelinverkot: 2G, 3G, 4G-LTE
    Langaton: WLAN b/g/n, Bluetooth 4.0, Miracast
    Navigointi: GPS, GLONASS
    Akku: Sisäänrakennettu 11 tuntia.
    Koko: 114.4 x 200 x 8.3 mm
    Paino: 279 g

    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti

    "be excellent to each other"